Anne Knasterin Blogi Tärkeintä On Ihminen

Omaishoidosta ja työllistymisestä sekä säästöistä

 

 

Johannes Koroma kirjoitti Länsiväylä-lehdessä 1.11 ikärasismista ja siitä kuin yli 65-vuotiaita pidetään Suomen talouden lähes konkurssitilaan ajavana ryhmänä ja lisäksi eläkejärjestelmän sekä  terveydenhuollon palvelujen rahojen viejinä. Tämä sukupolvi ei tiennyt mitään subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, ASPeista tai muista tuista. He rakensivat Suomen, maksoivat itse koulutuksensa, asuntonsa ja rahoittivat edellisien sukupolvien eläkkeet.  Tässä ikäryhmässä on valtaisa potentiaali. He kuluttavat, maksavat veroja, matkustavat, käyttävät runsaasti kulttuuripalveluja ja mikä parasta monet heistä hoitavat puolisoaan, omia vanhempiaan tai jälkikasvuaan. On laskettu, että heidän tekemänsä omaishoidon arvo on jopa 2,8 miljardia euroa.  Valtava säästö yhteiskunnalle!

 

Mikä tässä yhtälössä mättää pitkällä tähtäimellä?   

Omaishoitolain mukaan ”sitovaa hoitotyötä tekevällä omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään 3 vuorokautta sellaista kalenterikuukautta kohti, jonka aikana hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Sidonnaisuus katsotaan ympärivuorokautiseksi siitä huolimatta, että hoidettava viettää säännöllisesti vähäisen osan vuorokaudesta käyttäen kotinsa ulkopuolella järjestettyjä sosiaali- ja terveyspalveluita tai saaden kuntoutusta tai opetusta.”  Sitovaa ja raskasta omaishoitajan työtä tekee noin 60 000 hoitajaa. Tulevaisuudessa vanhojen, yli 75vuotiaiden ihmisten, jotka vaativat eriasteista hoitoa, määrä lisääntyy huomattavasti suurten ikäluokkien vanhetessa.  Julkista talouttamme on mahdoton enää tästä kasvattaa, joten omaishoito tulee kasvamaan potenssiin. Tässä tilanteessa on toden teolla alettava etsiä ratkaisumalleja, jotka ovat myös kustannustehokkaita ja auttavat ihmisiä jaksamaan.

Yhteiskunnalle edullisin ja paras vaihtoehto on tietysti, että ihmiset asuvat kotonaan mahdollisimman pitkään joko yksin tai omaisten hoivassa. Enemmistö vanhuksista haluaakin toimia näin. Tästä syystä on tuettava omaishoitajia huomattavasti nykyistä enemmän. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi lisää kotiapua, jolloin myös omaishoitaja saa tarvitsemaansa lepoa.

Ennaltaehkäisevää työtä kannattaa lisätä, se säästää loppupäässä eli laitoshoidossa. Laitoshoito odottaa nimittäin sekä uupunutta hoitajaa että sairasta hoidettavaa, kuin myös pitkään työttömänä ollutta henkilöä todennäköisesti aikaisemmin.  Viimeksi mainittu ainakin sairastuu herkemmin, vaikka ei vielä laitokseen joutuisikaan. Omaishoitajan työ, olipa se sitten vanhuksen tai lapsen omaishoitajana toimimista, on usein äärimmäisen rankkaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Omaishoitajien työtä tukemalla lisäämme myös työllisyyttä. Omaishoitajan apuna työskentelevät pääsevät osaksi yhteiskuntaa, pysyvät terveempinä ja ovat veronmaksajia työttömänä olemisen sijasta. Avustavaa työtä voi tehdä jopa osa-aikaisena. Rahat ovat olemassa, sillä meillä on jo tälläkin hetkellä varaa maksaa ihmisille sohvalla pötköttämisestä. Osa-aika työn  ja ylipäätään työn vastaanottaminen on tehtävä kannattavaksi ja poistettava kannustinloukkoja. Työnteon on aina oltava kannattavampaa kuin ”olemisen”, ja määrittämällä töitä autamme kumpaakin osapuolta. Kyse on myös arvoistamme, siitä kuinka arvostamme työtä, työntekoa ja terveyttä.  

Lainsäädännön avulla voidaan tehdä muutoksia sosiaaliturvaamme, siten että jokaisesta työtä tekemällä ansaitusta eurosta jää enemmän käteen.  Tämä edellyttää erilaisten sosiaaliturvan elementtien karsimista ja yhdistämistä, siten että perustulo taataan.  Tehdäänkö muutos kerralla ja isosti – vai askel askeleelta?  Sillä ei ole niin suurta merkitystä, kuin sillä että se todellakin tehdään.  Lisäksi verotusta joudutaan miettimään uudelleen, jotta työn tekeminen on kannattavaa. Myös kotitalousvähennyksen uudelleenarviointi vuoden 2011 tasoa vastaavaksi olisi paikallaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huostabisneksestä säästetään miljardi veronmaksajien rahaa,kun lopetetaan laittomuudet.Ottakaa sieltä missä ahneus ja uhkailu tuo rahaa firmoille ja herrojen ja narrien taskuihin.

Yksi pieni huomio "avustavaa työtä voi tehdä osa-aikaisena" jaha,eli akateemisen koulutuksen saanut 50v. menee avustamaan takapuolten pyyhkimisessä tai koiran ulkoiluttamisessa 9 euron pakkotyöpaikkaan?Ok,kokoomus on puhunut.

Sen verran valistetaan että nämä käytännöt ovat olleet jo vuosikausia olemassa.Tällaiset temppuilut eivät työpaikkoja lisää,päinvastoin oikeita työpaikkoja ei siksi juuri ole syntynytkään,kun hyväksikäyttö on halvempaa.Kokoomuksen aikana kun on kadonnut suojakin joka antoi suomalaisille etuoikeuden pienpalkka alan töihin.Nyt sinne onkin rynninyt reservaatti maahanmuuttajia,joiden kielitaidon puute jne.on ollut hidaste.Enää ei tarvitse osata edes puhua,palvella voi hoitoalallakin ilman kommunikointia vai,juridisestihan se ei ole oikein,mutta viis siitä...?

Ei kiitos enää tätä lisää.Risikko onkin orjatyön puolesta puhuja ja vankka kannattaja.Sossu oikein olan takaa.

Korinpunomiskursseja insinööreille jne.sillä lailla.Sosiaaliturvan muutokset olisi ollut tehtävissä jo 20 vuotta sitten,ei vaan haluta.KELAn hoitoon toimeentulotuet ja muu,säästöä sossujen turhista lastenhuosta hakemuksista syntyy jo siinä.Vähemmän sossuja ,terveempiä perheitä.2017 VASTA sekin ihme ehkä tapahtuu,vaikka vuosikausia sitten KELAn johtaja sitä ehdotti..voi mitä surkimuksia.Muualla pohjoismaissa ja vaikkapa kanadassa jne.ovat nämäkin asiat jo hoidettu 50 vuotta sitten. eteenpäin.

Käyttäjän aknaster kuva
Anne Knaster

Huomenta Ilona. Avustavaakin työtä voi tehdä osa-aikaisena. Eivät nämä toki uusia asioita ole, mutta osa arvostaa työtä ja osalle ihmisistä avustava työ on "paska-työtä". Osa ylentää itsensä ja osa ymmärtää, että myös alusastian tyhjennys on arvokasta työtä. Loppujen lopuksi - kaikki ovat samanlaisia "vessassa kävijöitä" Tämä viimeksi kirjoitettu lause on jäänyt mieleen sädehoitoklinikalta, kahden hengen (miehen) huoneesta. Toinen oli uskoon tullut siltojen alla yli 20vuotta asunut ja paljon kurjuutta nähnyt vanhus ja toinen meritteejä kerännyt herrasmies. Arvaa kumpi lauseen sanoi? Tulivat hyvin juttuun.

Toimituksen poiminnat